salam

| June 02, 2010


"kalu limpas dengan kakak-kakak senior wajib bagi salam"..

"kami ada dengar cerita,junior2 baru ni tia bagi salam kalu limpas dengan senior"..

ayat-ayat yang masih aku ingat lagi smpai sekarang..dulu..masa masuk asrama time orentasi..balik2 kami kena kasi ingat pasal bagi salam..budaya salam begitu ditekankan kepada kami..kadang-kadang aku terfikir juga...kalu bagi salam tapi dalam hati menyumpah-nyumpah..macamanala tu?hehe..aku tak penah buatla..hehe..dulu kadang-kadang pasal tak bagi salam ja boleh kecoh satu batch senior cakap2 pasal tu..heran betul..benda kecik gtu pun mau besar-besarkan..apalagi kalu bagi salam sma abang2 senoir..wuhu..boleh kecoh..nda lama pastu kana panggil la tu..malam2..mau lecture..
aduii..
kalu cerita pasal lecture..aku paling tak suka la benda2 gtu..bosan aku..mau betulkan orang..sendiri belum tentu betulnya..hahaha..mcm ada nada tidak puas hati di situ tati..bukan mau ingat cerita lama tapi teringat..iyalah.. sapa tahan kena marah pasal kesalahan yang tidak di lakukan..di tuduh tanpa bukti..tapi tiada daya untuk menghalang..batapa kurang pandai betul aku dulu tu..diam ja..macam orang besalah..padahal diam pasal malas mau menafikan kesalahan2 yang tidak di buat..yalakan..sapala kami..budak2 yang baru menanam benih jagung..mereka tu..sda mau menuai hasil..aku tak nafikan bahawa senior2 punya niat tu suci..yalah niat drg mau menegur...takut kami tersilap langkah...namun drg sepatutnya menyelidik dahulukan..tapi tia kisah..itu cerita lama..dah tak menjadi apa2..cuma tinggal kenangan pahit yang harus dilupakan dan ditinggalkan saja di asrama..

hahha balik kepada cerita salam tu tadi..
aku ingat tegur pasal salam ni tinggal di asrama saja..
rupanya..

"banyak pnsyrah cakap batch baru ni tia pandai mau ucap salam sama pensyarah.."

"kalu masuk jabatan tu jangan lupa bagi salam,ingt tu pejabat kamu suka-suka hati masuk?"

adui...sini pun kena tegur lagi pasal salam..hahaha..dimana2 saja sentiasa aku diingatkan pasal benda tu..aku bersyukur juga di ingatkan pasal benda tu.sebab aku manusia biasa yang takkan lepas dari penyakit lupa dan alpa..hehe..dan sekarang semakin alpa malah sering melakukan perkara2 ni contohnya...

pertama,
aku sekrang ni kalu masuk bilik kawan2..suka2 ja masuk..tiada bagi salam..jadi ingat tati..lainkali bagi salam..

kedua,
kalu sambut telefon pun..jrg bagi salam..palagi kalu telefon org..jrg juga bagi salam...bagi salam tati..

ketiga,
kalu terjumpa kawan2 pun jarang juga bagi salam..pa lagi kakak2 senior..

keempat..
ermm tiadala..aku takla teruk sangat sampai bnyk sgt..haha...puji diri sendiri..eeyuu..hahaa..aku masih lagi bagi salam dngan orang yang lebih tua maksd aku lebih kepada macik2 dan pacik2 la..

cerita pasal salam juga buat aku teringat kat satu cerita ni..

baru-baru ni aku pigi poring ngam family..saja2 cuti sekolah kan...pigilah sana...sampai disana..aku lambat sedikit masuk pi kwasan tu...jadi family aku jalan dululah masuk ke dalam..
aku nak pi ke kereta sekejap ambil barang yang tertinggal..tia lama pastu aku pun mau masuk la ke dalam tu..ramai betul orang pergi ke sana almaklumlah..cuti umum sekali kan...semua orang bercuti...mau masuk tu pakai tiket kan..jai aku ni terkial-kial mencari tiket dan terhenti la sekejap di dpn pondok tu.. ada sekumpulan manusia ni..drg pun bercuti la tu rasanya kan..mcm aku..hehe..drg mau masuk..masukla drg satu persatu dan tiba2 ada suara memberi salam di belakang aku..aku terkejut..aku menoleh..aku tengok sepasang couple ni di tepi aku..drg saja yang ada di sana...dan aku pasti suara tu bf dia yang memberi salam..aku tengokla dia mcm biasa..aku senyum dan angguk kepala.. drg limpas la..aku toleh kiri kanan...mau pastikan salam tu tuk aku ka bukan..tiada orang..mimang tuk aku..aku terdengar lelaki tadi menjerit kesakitan..rupa-rupanya kekasihnya marah tu lelaki bagi salam tadi..aku sempat terdengar juga lelaki tu cakap..

"salahkah bagi salam sesama islam"

..tu perempuan jawab lagi..

"nda pernah2 pun sebelum ni,gatal la tu"..

naa..
nda sia2 kena cop gatal sda..aku yang mendengar pun lucu sendiri..adui..pasal bagi salam pun boleh bikin bagaduh kan..tapi aku rasa bersalah juga..knpala aku menoleh dan senyum..kan bagus aku diam2 ja jangan buat apa2 reaksi..kalu aku buat gtu maybe ndala drg bgaduh kan..adui..jawab masalah nda jawab pun salah juga..sebab jawab salam kan hukumnya wajib..pa pun..mulai harini..aku akan berusaha tuk amalkan salam tu balik..berusaha..:)


5 comments:

Ahmad Nur Zharif said...

bab salam ni memang bab popular budak2 SBP.. paling sial sampai aku kna gelar si muka siku gara2 berat mulut maw bagi salam sama senior.. ha ha ha ~!! xD

tati hidayatie said...

apa kaitan siku ma salam ah..hahaha..kdg2 kin heran kalu benda sunat di wajibkan..tapi bnda wajib di sunatkan..hahaha

Leslie Michael Chang said...

hehe...rupanya kmu pn perna alami bnda yg sama....hehehe.

tati hidayatie said...

hahaa..ko asrama juga ka?

belanjagaul said...

Alhamdulillah tambah ilmu, silahkan mampir ya ke www.belanjagaul.com

Powered by Blogger.